Jump to content

Elhunyt Charlie Watts

2021. 08. 25. 19:57

Meghalt Charlie Watts. A világhírű rockzenekar, a Rolling Stones dobosa nyolcvanéves volt. Egy héttel azután hunyt el, hogy bejelentették, egy közelmúltbeli szívműtét miatt kihagyja a Rolling Stones 2022-es amerikai turnéját. Ez a zenekar első koncertkörútja, amelyen nem vett volna részt. Egy londoni kórházban hunyt el szerettei körében.

Az eredetileg grafikus Charlie Watts 1941. június 2-án született Londonban. 1955 óta dobolt, 1963 januárja óta volt a zenekar tagja, Mick Jagger és Keith Richards mellett az egyedüli, aki az összes stúdióalbumon szerepel. Jóval csendesebb életet élt, mint zenekari társai, 1964-ben házasodott meg, és csak a nyolcvanas években támadtak alkoholproblémái, amelyek miatt kis híján elveszítette a családját. 2018-ban adott egy kis életműinterjút Chad Smithnek, a Red Hot Chili Peppers dobosának.

Keith Richards többször is kijelentette a nyilvánosság előtt, hogy Charlie Watts nélkül nincs Rolling Stones. Egy anekdota szerint a nyolcvanas években Mick Jagger egyszer részegen felhívta hajnalok hajnalán azzal, hogy a „dobosával” akar beszélni. Charlie Watts felkelt, lezuhanyozott, öltönyt és nyakkendőt vett fel, lement a recepcióra, leütötte Mick Jaggert, búcsúzóul pedig odavetette neki: Te vagy az én kibaszott énekesem.

Charlie Watts kamaszkorában jazzrajongó volt. Jazzdobosnak készült. Első dobszerkóját 1955-ben kapta szüleitől, de azon még Charlie Parker és Gerry Mulligan lemezein hallott számokra dobolt. Mikor már híres dobos volt, és végigjátszott számtalan hajnalt és éjszakát, 2013-ban a Guardiannek adott interjújában azt mondta, hogy sosem szerette a nyílt tereket, nem szeretett a szabadban dobolni. Arra hivatkozott, hogy a szél rendre fújta a cintányérjait, és mozgó korongra ütni a ritmust sokkal nehezebb. Eközben egyébként semmi baja nem volt a természettel sőt, idős korában lovakat is tenyészett.

A dobolás mellett azért szépen készült a felnőtt életére, grafikai tervezőként diplomázott a Westminsteri Egyetemen, de pihenésképp ritmust adott a helyi bandáknak, kávézóknak, kocsmákban lépetett fel, és a jazz mellett felfedezte a rhythm and blues fényes, fekete világát. Éppen beindult volna tervezői karrierje, Dániában kapott munkát, amikor lehetősége nyílt arra, hogy Londonban játsszon a Blues Incorporated nevű csapattal. Otthagyta a dánokat, és hazatért, vonalzók helyett a dobverők mellett döntött. 

(Forrás: index.hu / fotó: pixabay.com)