Jump to content

Elhunyt a híres afrikai zenész

2020. 05. 23. 21:56

A guineai zenész 70 éves volt. Yéké Yéké című 1987-es dala nagy szerepet játszott abban, hogy az afrikai zene a világ más részein is népszerűvé váljon – például Magyarországon is, ahol többször fellépett, többek közt a 2008-as Sziget Fesztiválon vagy a 2011-es VeszprémFeszten.

Mory Kanté halálát ugyan közvetlenül nem a koronavírus okozta, mégis köthető a járványhoz: a zenész fia, Balla Kanté azt közölte az AFP hírügynökséggel, hogy apjának krónikus betegsége volt, amely miatt Franciaországba járt kezelésekre, csakhogy az utóbbi időben ő sem utazhatott. Láttuk, hogy gyorsan romlik az állapota, de így is meglepődtem a halálán, hiszen volt már ennél sokkal helyzetben is – mondta Balla Kanté.

Kanté híres zenész-történetmesélő családba született 1950-ben, majd a kora, egy nyugat-afrikai hárfafajta mestere lett.

1987-es Yéké Yéké című száma az egyik legnagyobb afrikai kislemezsiker volt, de 1988-ban Európában is listavezetővé vált: ez lett az első, egymillió példány fölött futó afrikai single.

Kanté 2014-ben összeállt Afrika legnépszerűbb zenészeivel, és felvették az Africa Stop Ebola című számot, a 250 ezer eladott lemez bevételét pedig mind jótékony célra, az ebolajárvány megfékezésére ajánlották fel.

(Forrás: index.hu / fotó: pixabay.com)