Jump to content

Nyílt levél a zeneipari szervezőktől

2020. 04. 15. 23:12

A magyar klubok és fesztiválok egy része egyedi megoldásokat talál ki a jövőben, hogy valahogyan túléljék a járványhelyzetet.

Nyílt levelet írt 32 magyar klub és fesztivál a közönségének. A terjedelmes levél egyelőre csak a Budapest Park Facebook-oldalán elérhető. A hosszú írás felvezetésében tisztázzák, hogy a felhívás a hazai élőzenei helyszínek, fesztiválok, koncertszervezők összefogásának eredményeként született meg.

"A kialakult járványhelyzet mindannyiunkat sok, eddig ismeretlen kihívás elé állított, ezért sajnos a megszokottól eltérő megoldásokban kell gondolkodnunk nekünk is. Tudjuk, hogy békeidőben programlemondás esetén a jegyárakat automatikusan vissza szokás téríteni, de jelen helyzetben ezt sokan nem tehetjük meg, mert ez azonnali csődhelyzetet eredményezne. Szeretnénk elmondani, mi zajlik a kulisszák mögött és milyen gazdasági megfontolások állnak az esetenként eltérő döntéseink hátterében."

Ezután kitérnek arra, hogy bár a közönség csak néhány órára vagy napra megy el egy-egy szórakozóhelyre vagy fesztiválra, ettől függetlenül az ilyen rendezvények mögött is 365 nap munka húzódik meg.

"Mindannyiunk elsődleges bevételi forrása a jegybevétel, ezt egészíti ki a vendéglátás és a szponzorációs támogatás. Ezek adják ki azt az összeget, amelyből finanszírozni tudunk mindent: állandó stábunk munkabérét és járulékait, a terület- vagy helyiségbérleti díjakat, karbantartást, az előadói tiszteletdíjat/előleget, közműszámlákat, hang- és színpadtechnikai költségeket, kommunikációs felületek vásárlását, adókat és még sorolhatnánk. Ez azt jelenti, hogy a költségek egy komoly részét akkor is ki kell fizetnünk, ha egy-egy rendezvény nem valósul meg és emiatt nem jutunk bevételhez."

A folytatásban arról esik szó, hogy mivel a kialakult helyzet végét senki sem látja, és akár sokkal hosszabb távú is lehet, mint amivel korábban számoltak, szokatlan eszközökhöz kell folyamodniuk a fennmaradás érdekében. Külön kiemelik, hogy ezekkel az egyedileg kialakított megoldásokkal legalább minimális fizetést tudnak biztosítani azoknak a szakembereknek, akiknek a munkája nélkülözhetetlen számukra a jövőben.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu / fotó: pexels.com)