Jump to content

Így állnak a jogdíjak

2020. 02. 27. 22:07

A legjobban keresők havi félmilliót tehetnek zsebre - ők az egy százalékát teszik ki az Artisjust által képvisel művészeknek.

Soha ilyen sok jogdíjat nem fizetett ki az Artisjus, mint 2019-ben. A közös hazai jogkezelő 9,3 milliárd forint jogdíjat osztott fel a dalok, zeneművek alkotói, illetve jogutódjaik között, a jogdíjak több mint fele jutott magyar szerzőkhöz - tudta meg az MTI Tóth Péter Benjamintól, az Artisjus üzleti transzformációs igazgatójától.

Az Artisjus 13 ezer 819 magyar szerző és jogutód számára osztott fel jogdíjat 2019-ben, miközben 1501 új szerző (zeneszerző, szövegíró) regisztrált az Artisjusnál; utóbbiak között a 30 év alattiak vannak többségben. "Tavaly hivatalosan 17 ezer 336 új zenemű (dal, komolyzenei mű) született, ezek között komolyzene, alkalmazott vagy könnyűzene egyaránt megtalálható. Az új daloknak bevétel szempontjából is komoly jelentősége van egy dalszerző életében: a jogdíjkifizetések 40 százaléka öt évnél nem régebbi szerzeményből, azaz a friss slágerekből származik. A legnagyobb bevételi forrás az élőzenei fellépésekből származik" - hangsúlyozta a szakértő.

A regisztrált új dalok közül a legtöbb (17 százalék) popzenei műfajban íródott, mögötte a rock-metál (16 százalék) szerepel.

Tovább csökkent a klasszikus/instrumentális kategóriába sorolt művek aránya, amely már csak 11 százalék; a hiphop 7 százalékra nőtt, és enyhén a filmzene is erősödött (6 százalék).

2019-ben 2964-en kaptak havi ötezer és ötvenezer forint közötti jogdíjat, míg 1 millió feletti összeget 47-en, 500 ezer és 1 millió közöttit 89-en kaptak zeneműveik után.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu / fotó: pexels.com)