Jump to content

Meghalt Charles Aznavour

2018. 10. 02. 15:44

94 éves korában meghalt a legendás francia sanzonénekes, Charles Aznavour, közölte szóvivője az AFP-vel. 

Aznavour franciaországi otthonában halt meg, nem sokkal azután, hogy hazatért japán turnéjáról. Annak ellenére koncertezett újra, hogy tavaly baleset érte, eltört a karja és sok fellépését le kellett mondania.

Az örmény származású Aznavour gyerekszínészként kezdte, tánciosként, színpadi és filmszínészként folytatta, majd sanzonénekesként vált igazán világhírűvé. Dalaival bejárta az egész világot, a francián kívül számos idegen nyelven is előadta őket. Rengeteg szerzeménye közül talán a legismertebb az angol nyelvterületen is listavezetővé vált She, a Dance In The Old Fashioned Way, a La Mamma, a Comme des étrangeres, a Sur ma vie, a Ce jour tant attendu és az Isabelle. 

Mielőtt énekes lett rengeteg világsztárnak írt dalokat, többek között Fred Astaire, Frank Sinatra, Elton John, Ray Charles, Liza Minelli,  José Carreras, Bob Dylan és Tom Jones énekelte a számait. Filmszínészként pedig olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Jean Cocteau, François Truffaut vagy Volker Schlöndorff. Több mint száz lemeze jelent meg, ezekből több mint százmillió példány kelt el, összesen körülbelül 800 dalt írt. 

A zenélés és a színjátszás mellett sokat jótékonykodott, és dolgozott általa fontosnak tartott ügyekért. Sokat tett Örményország nemzetközi népszerűsítéséért és segítéséért, és dolgozott az UNESCO utazó nagyköveteként is.

(Forrás: index.hu / fotó: pixabay.com)