Jump to content

Veszprémben lép fel Tom Jones

2021. 08. 08. 14:47

A múlt meghal, de velünk marad. Egy szó, egy hang, egy személy. Egy olyan karakter, akin nem fog az idő vasfoga. Valaki, aki halad velünk.

 

Nyolcvanegy évesen is újra és újra tanúbizonyságot tesz róla Sir Tom Jones, hogy a zenében neki utolsó lélegzetéig lesz helye. Számára ez nem csupán hivatás, neki ez maga az élet, akinek pedig ezt jelenti a zene, annak a hang maga a levegő, a ritmus szívverés, a gondolat szöveg, lemondani róla pedig az elmúlás. Olyan sok ikont veszítettünk az elmúlt tíz évben a zenei világban, hogy boldogság fogja el a szívet, mikor láthatunk és hallhatunk egy időtlen formátumú embert igazán, őszintén és tisztán énekelni.

Tom Jones nem lazít, nem lassít, a saját megfontolt, és stabil lendületével halad. Az ő esetében talán eltekintek a visszaemlékezéstől, hiszen nyolcvan évnyi életutat összesűríteni nem csupán lehetetlen, de felesleges is. Egy-egy kikacsintás kivételével nézzük a jelent, hol van most, merre tart, mi is az ő stílusának a hatása, a jövője.

Idén áprilisban megjelent legújabb albuma, a Surrounded By Time, amely elsőre, de nem utoljára pörög a lejátszómban. A brit zenei lovag itt sem aprózta el. Rá jellemző klasszikus érzetekkel dolgozik, mégis végtelen kötetlenséggel és kísérletező hangnemmel operál mellette. Soul, blues, rock, spoken words, pop zene és még sorolhatnám, mi minden jelenik meg a dalokban, mégsem érzem szétesőnek.

 

Minden dalnak megvan a maga szerepe, a maga ereje és tudom, hogy nincs a lemezen felesleges szám. Ha valamit ki tudnék emelni erről az albumról, akkor az ez lenne. Az a páratlan tapasztalat, amivel rendelkezik, amellyel egy halomnyi stílust koherensen tud ötvözni. Megmutatja nekünk, miért is tud egy ilyen fantasztikus előadó nyolcvanegy évesen is telt házas koncertturnét adni (amelynek keretein belül hazánkba is ellátogat, név szerint a VeszprémFesztre, ami már szintén sold-out).

(Forrás: index.hu / fotó: pixabay.com)