Jump to content

Így látja az ipart a Spotify vezetője

2021. 06. 04. 10:40

A Spotify alapítója és vezérigazgatója, Daniel Ek nemrég interjút adott a MusicAllynak, amiben többek között arról mesélt, hogyan teljesítettek 2020 második negyedévében, és arról is, hogy szerinte mit kell tennie a zenészeknek ahhoz, hogy a digitális korban is sikeresek legyenek. 

A szolgáltatót több kritika is érte amiatt, hogy nem fizet eleget az előadóknak, egy jelentés szerint egy közepes méretű független kiadó streamingenként csak 0,00348 dollárt kap, de ismertebb zenészek is hallatták a hangjukat, nincsen túl jó véleménnyel a Spotifyról például a Radiohead frontembere, Thom Yorke sem. Ek szerint lehet, hogy az előadók a nagy nyilvánosság előtt nem nyilatkoznak elismerően a szolgáltatásról, de alapvetően elégedettek vele, és szerinte egyre többen tudnak megélni csak a streamingből származó bevételből.

Majd arról is beszélt, hogy vannak zenészek, akik a múltban nagyon sikeresek voltak, de már nem tudnak lépést tartani azzal, hogy a zeneiparban is felgyorsultak a folyamatok, és úgy gondolja, hogy főként olyan zenészek nem boldogulnak a streaming korában, akik nem hajlandók alkalmazkodni az új időkhöz. Hozzátette, most már nem igazán elég, ha valaki csak 3-4 évente ad ki egy új lemezt, a rajongókat úgy lehet megtartani, ha „folyamatos párbeszédben” vannak velük, vagyis rendszeresen újabb és újabb anyagokkal jelentkeznek.

Ek nyilatkozata zenészkörökben elég vegyes fogadtatásra talált. David Crosby, a Bryds és a Crosby, Stills & Nash alapítója kapzsinak nevezte, Mike Mills, az R.E.M.  alapítótagja pedig melegebb éghajlatra küldte, amiért szavaival azt sugallta, hogy a zene csak egy termék. 

(Forrás: index.hu / fotó: pixabay.com)