Jump to content

Ezt mondja Gerendai a fesztiválokról

2020. 04. 24. 22:44

Interjút adott a Szemlélek magazinnak Gerendai Károly vállalkozó, akinek az érdekeltségébe tartozik a Budapest Park, a Lupa Strand, az Óriáskerék, a Sziget, a Balaton Sound, az Akvárium, vagy a Michelin-csillagos Costes éttermek.

A vállalkozó szerint még nem dőlt el, hogy elmarad-e idén a Sziget Fesztivál, szerinte a kollégái abban a reményben dolgoznak, hogy hátha meg tud valósulni.

Az interjú fontosabb részletei:Gerendai szerint nincsen olyan ember, aki meg tudná mondani, hogy meddig fog tartani az idei állapot, ezért minden rendezvényszervező nagy kérdőjellel fut neki a nyárnak. A Sziget sorsa technikai okok miatt nem dőlt el, mert nem mindegy, hogy ki lép ebben a kérdésben. Ha a fesztivál mondja le a koncertet, akkor bukják az előlegeket, ami egy több milliárdos összeget jelent. Viszont ha a járványügyi viszonyok miatt nem lehet megrendezni, akkor vis maiorról van szó, akkor az előlegek visszakérhetőek. Gerendai szerint nyár elejéig el kellene dőlnie, hogy lesznek-e fesztiválok. A Szigetnél 15-20 ezer ember dolgozik csak a fesztivál megvalósításán, az ő fizetésük egy fontos és fájó kérdés lesz, ha nem lesz rendezvény. Nem tud olyan tervről, hogy virtuális fesztivált terveznének. 

Szerinte a Budapest Park nagy vihart kiváltó közleményét rosszul fogalmazták meg, most arról van egy szakmai vita, hogy akik elővételben megvettek egy jegyet, azok kapjanak egy kupont ugyanolyan értékben, és ezt váltsák be egy másik eseményre, és ha ez nekik nem jó, akkor utána kapják csak vissza a pénzt.

 „Ha azt szeretnénk, hogy ne dőljön össze az élőzene iparága, akkor fontos lenne valahogy megértetni a látogatókkal, hogy amennyiben megkapják a szolgáltatást, csak más időpontban, akkor lehetőség szerint legyenek türelmesek és addig ne kérjék vissza a pénzt.”  A Lupa-tónál májustól lehet majd horgászni, és egyéni sportokat űzni (szörf, wakeboard), de szerinte a strandszezonra még várni kell egy darabig. Gerendai szerint a turizmus teljesen összeomlott, és óriási kérdés, mikor állhat helyre a rendszer. „Ha a saját érdekeltségeimet nézem, most sajnos minden be van zárva: az éttermeim, az óriáskerék, az Akvárium, a Budapest Park, a Lupa-tó, az sem valószínű, hogy a fesztiválok megússzák az idei évet.”
 
A Costesben és a Costes Downtownban márciusban még 80 alkalmazott dolgozott, ebből 33-at tudtak megtartani. Elindult a Costesben a házhozszállítás, de ezzel csak 8-10 ember bérét tudják megoldani. Gerendai a Sziget többségi tulajdonrészének eladásából kapott összegből tudja életben tartani a vállakozásait. 
 
Gerendai szerint a járulékcsökkentés jó segítség, de az idegenforgalmi adó vagy a turizmus-járulék elengedése „megmosolyogtató”, mert ezek bevétellel arányosak, bevétel pedig pont, hogy nincsen. „Minden intézkedés akár a világban, akár idehaza arrafelé mutat, hogy előbb-utóbb újra kell indítani az életet, de mederben tartva a folyamatokat úgy, hogy ne növekedjen a fertőzés veszélye.”

Az interjú megjelenésével szinte egy időben jelent meg a szintén Gerendai érdekeltségébe tartozó Gourmet Fesztivál sajtóközleménye, amiben bejelentik, hogy az idei gasztrofesztivál elmarad.

„Figyelembe véve a kormány intézkedéseit, valamint a hatóságokkal és a partnereinkkel folytatott egyeztetések eredményeit, arra jutottunk, hogy idén sajnos egy későbbi időpontban sem tudjuk megrendezni az Electrolux Gourmet Fesztivált” – mondta a közleményben Nemes Richárd, a fesztivál főszervezője.

(Forrás: index.hu / fotó: pixabay.com)