Jump to content

Martha High Budapesten

2019. 02. 21. 18:41

Budapesten ad koncertet Martha High, akit sokan a soul királynőjének neveznek, pedig nemcsak soult énekel, hanem dzsesszt és funkyt is. Ráadásul 74 éves kora ellenére olyan hihetetlen lendülettel és kirobbanó energiával, hogy nehéz lesz kibírni ülve a MOM Kult széksoraiban. 

Az amerikai énekesnő 1945-ben született Virginiában, és mint oly sok soulénekes, egy templomi kórusban kezdett el énekelni Washingtonban. Később, a középiskolában megalakította barátnőivel a The Four Jewels nevű együttest, első sikerüket Opportunity című számukkal érték el 1964-ben. Ennek köszönhetően lett a lánybanda James Brown háttéregyüttese, akivel beutazták a fél világot. 

Felléptek vele 1968 áprilisában a Martin Luther King gyilkosságát követő, a Boston Gardenben tartott legendás koncerten, Vietnámban a harcoló amerikai csapatokat támogató koncerten, és Zaire-ban, ahol 60 ezer ember előtt énekeltek a Rumble In The Jungle koncerten. A csapat ezután felbomlott, Martha pedig 36 éven át élt James Brown árnyékában, mígnem 2000-ben útjaik elváltak. Közben olyan népszerű dalokban énekelt, mint a Summertime. 

Akkor már nem volt fiatal, mégis megpróbálta felépíteni magát szóló énekesnőként, ami mindenki meglepetésére tökéletesen sikerült is neki. Persze ehhez kellett az is, hogy a Soul Power nevű csapattal nem egy feledésnek indult soulénekest emeltek újra a rivaldafénybe. Martha High-nak 2016-ban jelent meg a Singing for the Good Times című albuma, amivel szerte a világon teltházas koncerteket ad. Remélhetőleg február 27-én Budapesten is elénekli személyes kedvencemet, a No More Heartache-t.

(Forrás: index.hu / fotó: pixabay.com)