Jump to content

XII. Jazz Showcase

2019. 02. 19. 15:16

Vidám fesztiválhangulattal, izgalmas szakmai programokkal, feltörekvő fiatal tehetségekkel és a műfaj hazai, illetve külföldi kiválóságaival találkozhatsz a Müpában.

Februárban három napra ismét a jazzé lesz a főszerep a Müpában: vidám fesztiválhangulattal, izgalmas szakmai programokkal, feltörekvő fiatal tehetségekkel és a műfaj hazai, illetve külföldi kiválóságaival a színpadon jön a tizenkettedik Jazz Showcase. A tehetségbörze a régióban egyedülálló módon biztosít bemutatkozási lehetőséget a fiatal zenészek számára hazai és nemzetközi szaktekintélyek előtt.

A 2008-ban indított sorozat célja, hogy továbbtanulási lehetőséghez, lemezfelvételhez, és koncertturnéhoz segítse a magyar jazz-utánpótlást.

A Jazz Showcase-en korábban bemutatkozó tehetségek mára a hazai jazzszcéna megkerülhetetlen előadói, akik külföldön is egyre nagyobb sikereket érnek el.

A délutáni koncerteken ezúttal is háromszor három fiatal csapat verseng majd egymással, a fellépők a legkülönbözőbb jazzstílusokban és hangszer-összeállításokban lesznek hallhatók. A produkciókra a hagyomány szerint idén is hazai és nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri szavaz majd, a közönség pedig a helyszínen és online is leadhatja voksát kedvenceire. A szakmai fődíjas, valamint a nézők választottja hamarosan újra zenélhet a Müpában, a Nemzetközi Jazznapon, illetve a Jazz 0820 program keretében.

A seregszemlét február 8-án az Organism zenekar koncertje nyitja, akiknek zenéjére ugyanúgy hatással van a gospel és a blues, mint és a funk, illetve a kortárszene. Őket követi az andalító hangú jazz-énekesnő Szczuka Panka és kvintettjének koncertje, majd az izgalmas hangzásvilágú: post-bopot, a szabad zenét és a hip-hopot különlegesen elegyítő Mordent Quintet. Az első napot egy igazi nagyágyú zárja: a jelentős nemzetközi sikereket maga mögött tudó Párniczky András nevével fémjelzett Párniczky Quartet lép színpadra, hogy bemutassák legújabb lemezüket, a Bartók Electrifiedot. Mindezt olyan kiváló külföldi vendégművészek társaságában teszik, mint a portugál bőgős, Carlos Bica, akit hazájában az év zenészévé választottak, valamint az ECHO Jazz-díjas dobos, Dejan Terzić.

(Forrás: szeretlekmagyarország.hu / fotó: pixabay.com)