Jump to content

Jön Phil Anselmo

2018. 11. 22. 22:59

Egyetlen egyszer, 1998-ban lépett fel Magyarországon a Pantera, majd a zenekar feloszlása, aztán két egykori tag halála után biztosnak tűnt, hogy soha többet nem is hallhatjuk már a dalaikat élőben. De a Rockmaraton 2019. nyarán elhozza az énekes Phil Anselmo kizárólag Pantera-dalokat játszó turnéját Magyarországra.

A Panterát, a világ egyik legfontosabb metálzenekarát 1981-ben alapította Vinnie Paul dobos és Dimebag Darrell gitáros, akkor még glam metál együttesként. Hamarosan csatlakozott Rex Brown basszusgitáros is, Phil Anselmo pedig 1986-ban lett az irányt váltó, groove/thrash metálra átálló együttes énekese. Magyarországra 1998. júniusában jutottak el a Black Sabbath, a Helloween és a Coal Chamber társaságában.

Az együttes belső feszültségek miatt 2001-ben szüneteltette a működését - utolsó koncertjüket 2001. augusztus 28-án adták Jokohamában -, végül 2003-ban hivatalosan is feloszlottak. 2004-ben egy koncerten egy 25 éves férfi azóta sem ismert okból agyonlőtte Dimebag Darrellt, a másik alapítótag, Vinnie Paul pedig 2018-ban halt meg szívelégtelenség miatt.

Noha az együttes Dimebag Darrell halála előtt még néha rebesgetett újraalakulására már semmi esély, mindössze néhány nappal a Rockmaraton bejelentése előtt, 2018. november 16-án Los Angelesben a Philip H. Anselmo and the Illegals nevű zenekara koncertjén kijelentette, a két alapítótag emlékére kizárólag Pantera-dalokból álló műsort fognak játszani.

EBBŐL A KEZDEMÉNYEZÉSBŐL LETT AZ A 100% PANTERA TURNÉ, AMELY 2019. JÚLIUSÁBAN A ROCKMARATONON IS LÁTHATÓ LESZ, A DUNAÚJVÁROSI SZALKI-SZIGETEN.

A Rockmaraton a Pantera-koncert mellett bejelentette az Aborted és a brazil női thrash-együttes, a Nervosa érkezését is. Az eddigi bejelentések alapján jön még a Marduk, a Dying Fetus, az Insomnium, az Eluveite, a Pradise Lost, a Krisiun, a Gloryhammer, a Terror, a Mgła, a Jinjer, a The Casualities és a Rise of the Northstar, valamint rengeteg magyar együttes.

A fesztivált 2019. július 8. és 13. között rendezik meg Duanújváros mellett a Szalki-szigeten.

(Forrás: index.hu / fotó: pixabay.com)