Jump to content

Ismét Budapesten koncertezik a Scorpions

2016. 02. 22. 10:36

A Scorpions utoljára 2014 nyarán járt nálunk, amikor egy hatalmas ingyenes buli keretében léptek fel a Hősök terén, méghozzá az Omega társaságában. A két zenekar kapcsolata hosszú időkre nyúlik vissza: majdnem egyidősek, számos alkalommal játszottak együtt, sőt a németek még a Gyöngyhajú lány című Omega-slágert is feldolgozták.

Bár már többször is bejelentették, hogy befejezik a turnézást, a rajongók nagy örömére utólag mindig felülbírálták ezt a döntésüket. Alakulásuk 50. évfordulóját Return To Forever című 19. stúdióalbumukkal és egy jubileumi világkörüli turnéval ünneplik, ami tavaly május 1-én indult Kínában, és idén tavasszal ér majd véget. Nálunk február 29-én lépnek fel a Papp László Budapest Sportarénában, egy önálló nagykoncerten.

A fennállása óta eltelt fél évszázad alatt a Scorpions Németország és a kontinentális Európa legsikeresebb rockbandájává vált. Ők az élő bizonyítékai, hogy nem csupán a Volkswagen, a Mercedes vagy a BMW állja a nemzetközi versenyt, hanem a német rockzene is.

Számtalan együttes, köztük a The Smashing Pumpkins, a Green Day, a Korn, a System Of A Down vagy a Queensryche dolgozta fel dalaikat az elmúlt években. Csak a Rock You Like A Hurricane-t több mint 150 különböző feldolgozásban rögzítették. A Wind of Change-re pedig alighanem mindenki lassúzott már házibuliban.

A csapat karrierjét csupán számokban leírni szinte lehetetlen. De egy adatot mindenképpen ki kell emelni: a több mint 100 millió eladott albumot világszerte - ez tette a zenekart a kontinens legsikeresebb rockbandájává.

A számtalan arany és platinalemez a Scorpions történetének csak az egyik oldala. Nincs még egy olyan rockzenekar, amelyik ennyi évvel a hátuk mögött még mindig annyi fellépést vállalna, mint a hannoveri társaság. Több ezer koncertet játszottak már a világ szinte minden pontjára eljutva: Rio de Janeiro, Tokió, Moszkva, Washington, Dubai, Párizs és Berlin egyformában szerepel a koncertnaptárukban.

1988-ban ők voltak az első nyugati rock banda, akik 5 teltházas koncertet adtak zsinórban az akkor még szovjet Leningrádban. De úttörők voltak Kínában és Délkelet Ázsiában is, rengeteg helyen léptek fel elsőként a nyugati zenekar közül.

Rengeteg csodálatos pillanatban volt részük, ezeknek egy részét hallhatjuk koncertalbumokon, láthatjuk videókban vagy koncertfilmekben. És ezek azok a pillanatok, amelyek bebetonozták a Scorpions hírnevét a világ egyik legjobb élő bandájaként.

Rudolf Schenker gitáros az évforduló kapcsán megjegyezte: “50 év hosszú idő. Bennünket leszámítva csak a Rolling Stones, a Beach Boys és a Who játszott ennyi időt együtt. Mi a fél évszázados Scorpionst az új turnéval ünnepeljük.”