Jump to content

Gigászi gasztrofesztek jönnek februárban

2016. 01. 25. 13:02

A halakhoz és a mangalicához címzett két nagy gasztronómiai banzáj lesz egy hétvégén a fővárosban (február 12-14.), ugyanakkor az ínyenceknek érdemes lesz vidékre kikacsintani. A hétköznapi kínálatban ezalatt pedig egyértelműen a Torkos Csütörtök viszi a prímet.

IV. Budapesti Halfesztivál a Millenárison
Február 12-13-14.

Évek óta hatalmas siker a Halfesztivál, mely olyannyira kinőtte már magát, hogy Európa legnagyobb halas fesztiválja lett, s idén a Millenárison tobzódhatunk a hagyományos magyaros, a nemzetközi és a kísérletező jellegű halételek kóstolgatásában.

Próbára tehetjük a két nagy riválist: a szegediek óriásbográcsban főznek, a bajai halléfőzők pedig több kisebben, sőt, a hallépárbajon kiderül, melyik is az igazi hallé!
A Halfesztiválok utcáján bemutatkoznak a vidéki halfesztiválok, lesz óriásharcsa sütés, és persze rengeteg kiállító standjánál válogathatunk majd a halételek sokaságából.
Az ételen túl horgászbörze, fűtött játszóház, tavi akváriumok és egy igazi halászfalu is megelevenedik majd a Halfesztiválon. Az első napon torkos pénteket tartanak, így féláron kóstolgathatunk sok kiállító kínálatából.

IX. Budapesti Mangalica Fesztivál a Szabadság téren
Február 12-13-14.

A Mangalica Fesztivál egy vérbeli hazai gasztro-roadshow. Budapest mellett 2007 óta Szegeden, Debrecenben, Székesfehérváron és Szombathelyen is rendeznek ilyen eseményt, így lehet az, hogy már a 25. fesztivált szervezik meg rövid időn belül.

A IX. Budapesti Mangalica Fesztiválon természetesen lesz főzőverseny, amire most ingyenesen lehet nevezni, de egyébként a hagyományos keretet nem bontják meg: lesz élőállat-kiállítás, kolbászok-szalonnák-töpörtyűk minden mennyiségben, mangalicás ételek és mangalicás különlegességek. Kiváló magyar termékeket lehet kóstolni-vásárolni.

Vidéki gasztrofesztiválok

Kolbászos és disznótoros műfajban mindjárt két érdekesség is adódik.
Február elején Baján lesz a IX. Bácskai Hurka- és Kolbászfesztivál szalmalabirintussal, Badár Sándorral. Tradicionális ízek, malac siratás, gasztroversenyek - február 6-án - Baján, a Szentháromság téren. Részletes program
Fonyódon balatoni borokkal, mangalicával, szürke marhával és sajtkülönlegességekkel turbózzák fel a kolbászfesztivált. A VII. Fonyódi Kolbászfesztiválon a hagyományos vidéki disznóvágás és a helyi települések szokásai elevenednek meg február 5-7. között.
Nemesvámoson pedig Lencse és Hurkafesztivál lesz helyi termelői piaccal, főzőversennyelfebruár 13-án.