Jump to content

Wahorn elfoglalja a Hajót

2015. 09. 12. 21:22

Wahorn András a magyar művészet több lábon járó legendás alakja hiánypótló bemutatkozásának lehetünk tanúi az A38 kiállítóterében. A 62 éves művész kifejezetten erre a kiállításra készített képeit jelenlegi zenei formációi ihlették.

A sorozat Wahorn életének egyik legfontosabb szálát, a zenei működést mutatja be nagyméretű, 2x2,7 méteres olajfestményeken keresztül. A kiállítás ideje alatt két alkalommal koncertekre is sor kerül, ezeken a képzőművész-zenész két formációja, a Wahorn Airport és a Tapasztalt Ecsetek lép fel.

A képekről természetesen Wahorn talán a zenénél is fontosabb motívuma, szerelem sem hiányozhat, de ezúttal nem csak mint téma szerepelteti a képeken, hanem a műveket is együtt alkotják jelenlegi élettársával, Töttös Kata festőművésszel. A két alkotó képi világa, a fotorealizmus és az art brut mondhatni szöges ellentétei egymásnak, a képeken most mindez mégis találkozik, ami által meglehetősen izgalmas relációk jönnek létre. Wahorn vásznainak mindegyike egy-egy végtelenségig redukált képregény. Figurái képjelek, melyek egyszerű eszköztárral szolgálják az olvashatóságot, mutatják be az emberi élet alapmozzanatait, vonzásokat és választásokat vagy éppen taszításokat, küzdelmeket.

A műfajok közötti átjárás sose volt idegen Wahorn számára, de ebben a projektben talán minden elem közelebb kerül egymáshoz, mint az eddig történt: zene és festészet, alkotás és magánélet összemosódnak.Wahorn az elmúlt években több improvizatív zenei formációt hozott létre a Magyar Nemzeti Wahorn Klub égisze alatt ezekből kettő is bemutatkozik a kiállítás alatt: október 15-én a Wahorn Airport, október 17-én a Tapasztalt Ecsetek ad majd koncertet az A38 Hajó Kiállítóterében.

A zenekar vezetője Wahorn András, a legendás Bizottság együttes megalapítója, 30 évvel később életre hívta a Wahorn Airport formációt. Folyamatosan új utakat keres, és olyan kalandra hívja a hallgatót, melynek kimenetelét még az együttes tagjai sem ismerik. Improvizációs zene ez, kalandzene., amely a jelen pillanatára reagálva próbálja újra és újra fogalmazni válaszait, az ismeretlent meghódítva mindig. A Wahorn Airport a repülőtér ahonnan a szellem szárnyal fel kalandra, vagy le, megpihenni. A Bizottság a múlt, a Wahorn Airport már egész más már, mint ahogy az idő.

Mikor: 2015. október 15., csütörtök 20:00

Hol: A38 Hajó Kiállítótér – Petőfi híd budai hídfő

Mennyiért: 2500 Ft