Jump to content

Elindult a Zsidó Kulturális Fesztivál

2016. 09. 06. 09:02

Vasárnap megkezdődött a budapesti Zsidó Kulturális Fesztivál, amelynek programját különböző zenei világokat vegyítő koncertek, mozipremier előtti vetítések, könyvbemutatók és kiállítások alkotják.

Az idei fesztivál szeptember 11-ig tart, a magyar fellépők között lesz többek között a Ghymes és a Besh o droM együttes, Pajor Tamás, Charlie, a Mörk featuring Palya Bea formáció, az InFusion és Tompos Kátya, Jónás Vera, Micheller Myrtill, a Patché Group és a Budapest Klezmer Band, Caramel pedig Rudas Dániel kántorral zenél közösen.

De Budapestre érkezik a Boban Markovic Orkestar, az amerikai Klezmatics társulat, Eyal Shiloach izraeli hegedűművész a Klezmerész együttessel zenél, Illényi Katica pedig az Izraelből érkező Swing De Gitanes zenekarral ad koncertet.

A zsinagógák helyet adnak még a Nigun és a Kossuth-díjas Borbély Mihály lemezbemutató koncertjének, a Szefárd Dívák, a Back to the Roots fellépésének, a Finucci Bros Quartet és Szőke Nikoletta Barbra Streisand-estjének, valamint a Pankastic zenekar koncertjének. A születésnapját ünneplő Sabbathsong Klezmer Band sztárvendége Beke Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar elnöke, valamint Ökrös Oszkár és a Kinneret kamarakórus lesznek.

A Goldmark teremben Dragomán György, Szabó T. Anna, Hegedűs D. Géza, a Kovax, Börcsök Enikő és Galkó Balázs irodalmi estjei várják az érdeklődőket, de ott lesz Karácsony János és Für Anikó előadóestje, valamint Gálvölgyi János és Benedek Miklós közreműködésével blattoló kabaré, Kern András pedig Hernádi Judittal és Heilig Gáborral énekel együtt Gátos István zenekarának kíséretében.

A Bálint Házban mozipremier előtt vetítésen mutatják be a zsidó családi gyökereit kutató öt amerikai klezmerzenészről szóló Soul Exodus című filmet szeptember 5-én, míg két nappal később a Radó Gyula rendezte A séta című magyar film lesz látható.

A Hunyadi téri zsinagógában Vaja László festőművész kiállítása lesz látható, Kiss-Pál Szabolcs pedig a szeptember 9-én a 2B galériában mutatja be a holokausztnak emléket állító Hatikva című hanginstallációs játékát.