Jump to content

Hogyan szurkolnak a fesztiválozók?

2016. 08. 17. 16:11

Te a fotelből szurkolsz vagy nagy csapatban az utcára vonulva élteted a magyarokat? Az úszást vagy az atlétikát követed inkább? Magyarország hősei és hazánk legnépszerűbb márkája a XXXI. Nyári Olimpiai Játékok kapcsán talált egymásra, a Magyar Olimpiai Bizottság Arany Fokozatú támogatójaként a Pöttyös nagyszabású sportolói kártyagyűjtő akciójával népszerűsíti az olimpiai csapatot és legendáinkat, s együtt szurkol a sok millió sport- és Túró Rudi imádóval. Hogy miként szurkolnak a magyar fiatalok, arról a Pöttyös meg is kérdezte a Fezenen fesztiválozókat, ahol a résztvevők saját magukról is készíthettek szurkolói fotókat.

Vannak, akik visszafogottabban, vannak, akik hevesebben, de egy biztos, mi, magyarok, már számtalanszor bizonyítottuk, hogy szurkolásban kiválóak vagyunk. A Fezen Fesztiválon végzett gyors felmérésből kiderül, hogy szinte senkit nem hagy hidegen az Olimpia: a megkérdezettek 85%-a rendszeresen követi az eseményeket. Igaz, ebből csak 21% a mindenevő, 35% csak a magyar sportolók szereplését, 29% pedig mindössze a főbb versenyszámokat és a legfontosabb eseményeket követi. 

Az idei olimpián az előrejelzések szerint a legnagyobb sikereket a vizes sportokban érjük el, így nem meglepő, hogy a megkérdezettek közel 60%-a az úszás, a vízilabda és a kajak-kenu iránt érdeklődik leginkább.

Hogy vajon hányadik helyen végzünk az olimpiai éremtáblában augusztus 21-én?  A válaszadók 53%-a az ötödik és tízedik hely közé saccolta a teljesítményünket, ami a korábbi Olimpiák tükrében reálisnak tekinthető, hiszen a legutóbbi alkalommal Londonban a 9. helyen végeztük. 

Vajon az éremesélyekkel kapcsolatban mennyire érvényesül az állítólagos magyar pesszimizmus? Azt látjuk, hogy semennyire, sőt! A válaszadók 45%-a szerint több, mint 8 arannyal tér haza a magyar csapat Rióból, picivel kevesebben saccolják 6 és 8 közé az aranyak számát. 

Végül a Pöttyös arra is kereste a választ, vajon milyen szurkolói szokások jellemzik leginkább a hazai sportrajongókat, ha csapatba verődnek egy-egy sportesemény kapcsán. 34%-uk a hangulatos sörözést preferálja egy baráti társasággal, őket követik a forróvérűek 28%-kal, akik bármelyik kommentátort túlordítják, majd az arcukra nemzeti trikolórt pingáló társaik, és persze a szurkolónak egy olyan kisebb csoportja is létezik, igaz, csak 12%-nyian, akiket teljesen hidegen hagy az aktív szurkolás.

Nem érkezett túl sok szurkoló hazánkból Rióba, mindössze kb. ezren élvezik élőben a magyar sikereket. Kárpótlásul Budapesten és a nagyobb városokban nyitottak szurkolói központok, biztosítva itthon is az olimpiai hangulatot. A Pöttyös az olimpiai kártyákkal igyekszik hozzájárulni a szurkolói hangulat fokozásához; eddig a multipack termékeken 24 millió kártyán juttatott el a magyar háztartásokba.