Jump to content

Téli fesztiválok, melyeket nem szabad kihagyni I.

2016. 01. 05. 15:43

Ha azt hitted, hogy igazán jó bulik csak napsütésben és nyáron lehetnek, tévedtél. Télen legalább annyi őrült bújik elő valahonnan, mint ahányan ellepik a fesztiválokat az év közepén. Sőt! Néhol talán még durvább arcok mutatják meg magukat és azt a világnak, hogy attól, hogy hó, jég, és hideg van (már ahol), igazán nem érdemes visszafogni magadat, ha egy jóféle kikapcsolódásra vágysz. Ez pedig itt ezeknek a téli buliknak a legjava.

VELENCEI KARNEVÁL - VELENCE, OLASZORSZÁG - 2016. JANUÁR 23-FEBRUÁR 9.

A Velencei Karnevál a téli szezon egyik Cadillac-je, immár évszázadok óta. A süllyedő várost január végén, február elején ellepik a pestisdoktorok jellegzetes, csőrös maszkjába öltözött figurák és egyéb jelmezek tulajdonosai. A gondolák, kanálisok és a Szent Márk tér tökéletesen alkalmasak arra, hogy az ilyenkor szürke Velencét egyszerre tegyék titokzatossá, idézzék meg az évszázadokkal ezelőtti divatot és ötvözzék mindezt egy elképesztő és giccses színorgiával. De nézzük el (és főleg meg), hiszen minden évben csak egyszer van farsang.

CARNAVAL DE QUÉBEC - QUÉBEC, KANADA - 2016. JANUÁR 29-FEBRUÁR 14.

Hol máshol is lehetne a világ egyik legnagyobb téli fesztiválja, ha nem Kanadában, azon belül is Québec-ben? Ez nem egy kis rendezvény valami apróságra kihegyezve, hanem ez itt A TÉL, úgy teljes egészében. Ami itt nincs a Carnaval de Québec ideje alatt, azt nem is lehet csinálni 0 fok alatti hőmérsékletben. A teljesség igénye nélkül van itt síelés, korcsolyázás, szánkózás, kenuzás a jeges Szent Lőrinc-folyón vagy éppen hószobrászok versenye.

UP HELLY AA - LERWICK, SHETLAND-SZIGETEK, SKÓCIA - 2016. JANUÁR 26.

Van minden évben egy csodaszép viking hajó, amit azért faragnak a lerwicki ácsok, hogy aztán január utolsó keddjén égő fáklyák százait dobálják rá az Up Helly Aa résztvevői. A Skóciához tartozó Shetland-szigeteken rendezik Európa egyik legnagyobb tűzfesztiválját, aminek keretében nagyjából ezer népviseletbe öltözött posztviking taps és mosoly közepette csinálja azt, amit az év maradék 364 (idén 365) napjában néhány hónap elzárással jutalmaznának. Ég a hajó, ég, el ne aludjék. Utána zenés-táncos mulatság, majd alvás.

FÉNY FESZTIVÁL - AMSZTERDAM, HOLLANDIA - 2015. NOVEMBER 28-2016. JANUÁR 17.

Barátság - ez a mottója a szezon aktuális Fény Fesztiváljának. Amikor beköszöntenek a sötétség és a hideg hónapjai, Amszterdam akkor virágzik ki igazán: a holland városban 55 napos elképedés veszi kezdetét. A helyi és a nemzetközi fényművészek legjobbjai mutatják meg tudásukat a város központjában és a festői csatornák mentén.