Jump to content

Ezeket kár lenne kihagyni a Szigeten I.

2015. 08. 07. 19:50

Gerendai Károly, a Sziget főszervezője is elmondta egy interjúban, hogy míg a bérletesek 90%-a külföldi, a napijegyek nagy részét mi magyarok vesszük meg. Hétfőn este Robbie Williams nagyszínpados koncertjével kezdődik a Sziget Fesztivál, amire bizonyára sokan kimennek majd, hiszen 2014-ben is meg tudta tölteni az Arénát, de ilyenkor úgyis mindenki azt bújja, hogy melyik napra vagy napokra érdemes még kimenni a fellépőlista alapján. A Stenk annyit könnyít ezen a helyzeten, hogy kiemeljük a 2015-ös Sziget legérdekesebb fellépőit

Future Islands

Ha van későn érő együttes, az biztos az amerikai Future Islands, ami hiába alakult meg már 2006-ban, az első igazi áttörésre majdnem nyolc évet kellett várniuk. Már három nagylemezük is megjelent, mire leszerződtek az 4AD kiadóhoz, aminek köszönhetően lehetőségük nyílt fellépni a David Letterman Show-ban. Samuel Herring énekes produkciójának köszönhetően másnap felrobbant az internet, ami akkor lökést adott a Future Islandsnek, amekkorát éveken át semmi

Tyler, The Creator

Jó magyar szokás szerint a nyugati parti rapper laza 6-7 éves csúszással érkezik Budapestre, amikor már mindenki arról beszél, hogy kezd leáldozni a csillaga. A valamivel gyengébb Cherry Bomb album azonban senkit se tévesszen meg, Tyler még mindig az egyik leglátványosabb rapper a színpadon, akinek köszönhetően ma már teljesen alap különböző hiphop bulikon a közönség közé ugrálni, pogózni és üvöltözni a hangláda tetején. Tyler az új amerikai rapgeneráció fenegyereke és ehhez hasonló figurák olyan ritkán járnak errefelé, hogy kár lenne kihagyni.

C2C

A Birdy Nam Nam útján haladva a C2C a másik fontos francia formáció, ami képes volt valami újat hozni a turntablism műfajba. Eleinte ők is négyen nyomták négy lemezjátszóról, mára viszont alkalmazkodtak a digitális világhoz és elhagyva valamennyire a hiphop gyökereket egy jóval elektronikusabb, direktebb dalszerzői vonalra mentek rá. A Down the Road vagy a Happy remek példák arra, hogy mit lehet még kezdeni négy lemezjátszóval és némi kreativitással.

The Horrors

Nem először jönnek Magyarországra, azonban a legutolsó szigetes koncertjükről máig úgy beszél mindenki, mint a fesztivál legjobb fellépése. Pedig tűző napon, késő délután léptek fel a nagyszínpadon, ami nem feltétlenül az ideális körülmény a sötét tónusú Horrorsnak, ennek ellenére jobb bulit csináltak, mint bármikor. Pontosan ezért érdemes ismét megnézni őket, mert nem csak egy olyan brit zenekarról van szó, ami bátran mer radikálisan változtatni a saját zenéjén, hanem egy olyan produkcióról, ami 2007 óta még mindig izgalmasnak hat.

Robbie Williams

Kétség sem férhet hozzá, hogy Robbie Williams idén a Sziget legnagyobb húzása. A brit énekest nem valószínű, hogy külön be kell mutatni, inkább azt emelnénk ki, hogy a legutóbbi Sinatra-fellépése után most a teljes életművével érkezik.